9 Nisan 2013 Salı

Notebook Parçaları - Laptop Batarya

Notebook parçaları arasında çok önemli bir yeri olan Laptop bataryaları konusunda doğru bilinen bir yanlış vardır. Nasıl bir zekanın ürünü olduğu bilinmez ama yeni aldığı arabasının koltuklarının üzerinden eskimesin diye naylonlarını çıkarmayan adamın bu dedikoduyu yaydığı rivayet edilir.

Laptop bataryası hakkında doğru bilinen bu yanlış şudur;

Laptop elektriğe takılıyken bataryayı çıkarıp kullanın ki bataryanın ömrü uzun olsun, çabuk bozulmasın!

Aslına bakarsanız laptop bataryası'nın görevi elektriği prizden alarak, önce depo edip ardından bilgisayarın parçalarının ihtiyacı olacağı ölçüde bilgisayara vermektir. Bu sayede bilgisayarın parçaları ihtiyaçları olan elektriği batarya da var olduğu kadar alacaklardır. Peki bataryayı çıkarıp direk elektrikten makinayı beslersek ne olur?

Burada olabilecek olan şudur;

Türkiye gibi voltajın çok sık bir şekilde düşüp yükseldiği ve belli bir seviyede gönderilmesinin becerilemediği ülkelerde notebook gibi elektronik cihazlar arada voltaj dengeleyici, batarya gibi gelen elektriği hep aynı seviyede parçalara aktarabilen cihazlar olmadığı taktirde çok çabuk bozulabiliyorlar. Ana kart yanması ve diğer donanımsal sorunlara maruz kalabiliyorlar. Ve bu sorunlar bilgisayarı kullanılamaz hale getirebilecek ölçüde büyük hasarlara yol açabiliyor.

Halbuki; laptop bataryasının notebook üzerinde takılı durumda olması tüm voltaj gelip gitmelerinde notebook parçaları nın koruma altında olmasını sağlamaktadır.

Diğer parçalara nazaran daha uygun fiyatlı olan laptop bataryasının varsın ömrü kısa olsun. Uygun fiyatlı olduğu için yeni bir tanesini alıp makinanıza takar işinize devam edersiniz. Ama bir anakart yanmasında yeni bir notebook almak zorunda kalabilirsiniz. Benden söylemesi :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder